Vebo Stalen Rollaag­beugels

Door middel van rollaagbeugels is het mogelijk om bakstenen rollagen onder een stalen hoeklijn te hangen.

Toepassing: In situaties waarin het ongewenst is dat de stalen lateien of geveldragers in het zicht komen, of als alternatief voor de z.g.n. ZBB-lateien (betonlateien met steenstrips).

Materiaal:
RVS-beugel Ø 4 mm in vorm gebogen,
langsstaven Ø 4 mm, L = 1000 mm.

  1. Metselwerk rollaag op hoogte stellen in de gevelopening.
  2. Hierboven dient de latei of geveldrager gepositioneerd te worden (zie verwerkingsadviezen Vebo). De rollaagbeugels worden om de latei of geveldrager geschoven, om de 3 koppen (ca. h.o.h. 180 mm).
  1. Door alle rollaagstenen dienen gaten Ø 8 geboord te worden (t.b.v. langsstaaf).
  2. Positioneer vervolgens de rollaag tussen de beugels.
  3. Rijg door alle voorgeboorde stenen en rollaagbeugels de langsstaven, op elkaar aansluitend (zonder overlap).
  1. Voeg hierna de rollaag volledig met specie, waarbij er goed opgelet moet worden dat de rollaagbeugels ook tijdens het verwerken strak om de latei geklemd blijven. Dit om te voorkomen dat na de uitharding van het metselwerk en het weghalen van de mal de rollaag kan gaan nazakken!
  1. Hierna tot een hoogte van 10 lagen het overige metselwerk op de hoeklijn metselen. Stenen dienen koud op de hoeklijn te komen. Daar waar een rollaagbeugel in de weg zit de steen (eventueel) inslijpen. Vervolgens dit eerst laten uitharden voordat verder wordt gemetseld.
  1. Voor een goed eindresultaat de ondersteuning pas weghalen na een goede uitharding van de (voeg) specie en het voldoende stabiel zijn van het omliggende metselwerk.

LOG IN

Om deze content te kunnen zien heeft u een account nodig om in te loggen.


Nog geen account? Maak hier een account aan.