Vebo stalen eco-geveldragers​

 1. De keuze voor een verankeringssysteem dient altijd in overleg met Vebo Staal B.V. te worden vastgesteld.
 2. De verankering dient altijd met een momentsleutel te worden aangedraaid. Hierbij gelden de volgende
  criteria:

Ankerrail

M10 → 15 Nm

M12 → 25 Nm

M16 → 60 Nm

Chemische ankers

M12 → 40 Nm

M16 → 80 Nm

Spreidankers

M12 → 25 Nm

M16 → 50 Nm

Als roestvaststalen verankeringsmiddelen toegepast worden, dan alleen roestvast staal gereedschap gebruiken.

 1. De console strak tegen beton monteren. Randafwerking van de vloer of wand moet recht en haaks zijn uitgevoerd. Er mag in de diepte max. 10 mm uitgevuld worden. Moet er meer uitgevuld worden dan contact opnemen met de afdeling werkvoorbereiding voor eventuele herberekening en het bekijken van alternatieven. Uitsluitend uitvullen met de speciale kunststof vulplaten en uitvullen tot onderzijde drukvlak.
 2. Bij consoles met een afdrukplaatje i.p.v. 3d-stelbout mag de console zo ver naar beneden gesteld worden dat het plaatje met min. 25 mm afdrukt tegen het beton. Een drukplaatje van 50×20 mm mag dus 25 mm onder de betonrand
  doorsteken. Bij consoles met een 3d-stelbout mag de stelbout max. 15 mm worden uitgesteld t.o.v. de neutraalstand.
 3. Consoles altijd voorzien van een hoogtestelplaat en sluitplaat. De hoogstestelplaat zo stellen dat deze de console draagt. De console moet volledig op de stelplaat rusten en de stelplaat moet volledig op de draadstang rusten. een console met M12/M16 bout kan in hoogte resp. 20 en 18 mm naar boven en beneden worden bijgesteld.
 4. Onder het horizontale been van de hoeklijn van de geveldrager dient overal een vrije ruimte van minimaal 3 mm aanwezig te zijn. Bij doorgaand metselwerk dient de expansieruimte voor het onderliggende metselwerk in overleg met de steenleverancier en de hoofdconstructeur vastgesteld te worden. De lintvoeg aan de voorzijde dient voldoende flexibel te zijn voor de optredende vervormingen.
 5. Bij geveldragers, waarvan de h.o.h. afstand van de consoles groter is dan 750 mm, de hoeklijn onderstempelen tussen de consoles.
 6. Bij geveldragers, waarvan de uitkraging meer bedraagt dan 300 mm, de hoeklijn op 50 mm van het eindpunt onderstempelen. De onderstempeling verwijderen als het buitenspouwblad over een hoogte van de h.o.h. afstand
  of twee keer de lengte van de uitkraging of 10 lagen metselwerk is verhard.
 7. Het maken van dilatatie bij de geveldragers dient altijd in overleg met Vebo Staal B.V. te gebeuren.
 8. Boven de hoeklijn van de geveldrager dienen spouwankers aanwezig te zijn conform NPR 6794- minimaal 4 st/m2. Echter de eerste rij spouwankers niet hoger dan 500 mm boven het horizonale been van de stalen hoeklijn plaatsen.
 9. Het metselwerk altijd rechtstreeks, dus koud, op de hoeklijn plaatsen. Niet uitvullen met specie, maar op hoogte stellen met behulp van de stelplaat in de consoles.
 10. Bij consoles met losse bovenplaat t.b.v. beton- of kanaalplaatvloer, deze koud op de ruwe vloer monteren met de lip tegen de vloerrand zetten. De onderzijde uitvullen met krimparme mortel, zodat het slobgat nog vrij blijft. Later de consoles aan deze beugels monteren. Zie punt 4.
 11. Losse bovenplaten plaatsen op de h.o.h. afstanden, welke in het boekje van Vebo Staal zijn uitgewerkt.

LOG IN

Om deze content te kunnen zien heeft u een account nodig om in te loggen.


Nog geen account? Maak hier een account aan.